idska

 

Tijdens het buitenspelen glijdt Jurgen uit. Hij rent in paniek naar zijn leraar. Hij wijst naar zijn broek die helemaal vies en nat is. De leraar antwoordt; ‘geeft niet Jurgen, dat stopt mama vanavond wel in de was.’

 

Wat zegt de leraar nog meer, behalve datgene wat hierboven staat? Onbewust en onbedoeld dragen we bestaande rolpatronen over aan kinderen. Veelal gebaseerd op geslacht, leeftijd, culturele achtergrond, seksuele voorkeur, noem maar op. 

Kort gezegd; we denken in hokjes.

Dit hokjes-denken komt voort uit onze opvoeding. Ze worden door je omgeving aangeleerd. Iemand oordeelt eigenlijk al zonder je te kennen.  Dit hokjes denken of oordelen doet iedereen. Ik ook. 

In bovenstaand voorbeeld leert Jurgen dat mama’s de was doen. Dat is misschien ook wel zo. Toch is het belangrijk om in een antwoord te variëren. De ene keer noem je mama, de andere keer papa of gebruik je ouders. 

Door te variëren geef je Jurgen de ruimte te breken met bestaande rolpatronen. Hij zal minder snel de aanname overnemen dat mama’s thuis de was doen.

Dit is natuurlijk een simpel voorbeeld. 

Er zijn nog veel meer hokjes en rolpatronen te bedenken die we overdragen aan de volgende generatie. Door hier bewust van te zijn kun je ermee breken. 

De missie van idska is om opvoeders en onderwijzers te ondersteunen in deze bewustwording. Door meer inzicht te bieden in diversiteit krijgt ieder kind de kans zich vrij te ontwikkelen. De eerste stap naar gelijke kansen in het onderwijs is gezet wanneer kinderen niet automatisch tot een hokje behoren.

Door middel van trainingen biedt idska handvatten om hiermee aan de slag te gaan. Het uitgangspunt is hierbij dat de geboden handvatten moeten passen bij de leraar. Uitgaande van de vaardigheden en interesse van de leraar wordt een training vormgegeven. Iedereen leert immers verschillend en heeft verschillende kwaliteiten. 

Lees meer over de trainingen op deze pagina.

 

De idska-shop

In onze online shop bieden wij materiaal aan om in de klas te gebruiken. We zijn de shop aan het opbouwen maar ons eerste verhaal is al als e-book of PDF te downloaden. Bovendien vind je hier een lijst met kinderboeken waar diversiteits-vraagstukken aan de orde komen.

Allemaal kant-en-klare haakjes om het gesprek in de klas aan te gaan. Houd de website in de gaten voor meer informatie en abbonneer je op de nieuwsbrief om op de hoogte te blijven van onze laatste tips&trics. 

 

De naam ‘idska’

Het Griekse idiosunkrasia, in het Nederlands idiosyncrasie, verwijst naar het gedrag of eigenschap van een persoon waarmee zij/hij zich onderscheid.

Idiosyncratisch kun je uitleggen als een individuele eigenaardigheid. Individueel en eigen; van..idiosunkrasia naar ... idska

 Oudere berichten Nieuwe berichten


Plaats een bericht

Houd er rekening mee dat berichten worden gelezen alvorens geplaatst