Genderneutraal - een onverteerbaar woord?

gender genderneutraal genderrollen HEMA campagne identiteit

Het woordje ‘neutraal' in het begrip genderneutraliteit veroorzaakt enige irritaties. Het doet namelijk vermoeden dat verschillen tussen jongens en meisjes er niet mogen zijn.

Echter, dat is niet wat ermee wordt bedoeld. Gender gaat over sociale en culturele afspraken hoe mannen en vrouwen zich behoren te gedragen. Dit verschilt dan ook per cultuur.

Genderneutraliteit betekent dat er geen onderscheid wordt gemaakt tussen mannen en vrouwen en dat die sociale en culturele afspraken niet worden toegekend aan het zijn van een man of vrouw. Er wordt daarmee niet bepaald hoe jij je behoortte gedragen.

Even naar het welbekende HEMA voorbeeld. De HEMA heeft de geslachtsaanduidingen in kinderkleding verwijderd.

Waarom?

Zodat kinderen keuze hebben uit alle kinderkleding. Meisjes die blauwe broeken willen dragen en jongens die roze truien willen dragen worden niet belemmerd door de labels aan de binnenkant van het kledingstuk. Iedereen mag kiezen wat ze dragen.

De HEMA verkoopt uiteraard nog steeds roze jurkjes blauwe broekjes, want er zijn geen kledingstukken verwijderd, enkel de labels uit de kledingstukken. Je maakt zo je eigen keuze en het label aan de binnenkant van het kledingstuk maakt die keuze niet meer voor jou. Dat is het algehele doel van het begrip genderneutraliteit; het breidt uit, het verbiedt niet.

Genderneutrale taal of genderneutraal opvoeden heeft ook als doel de sociale en culturele afspraken over het man-zijn of vrouw-zijn los te laten. Dit creëert gelijke kansen voor iedereen. Er wordt niets verboden, er is alleen maar meer te kiezen. De keuze is reuze. Er wordt ruimte gecreëerd om jezelf optimaal te kunnen ontwikkelen.

Mooi toch.Oudere berichten Nieuwe berichten