inspiratie — gender

Burgerschap op school

burgerschap curriculum.nu diversiteit gelijkwaardigheid gender onderwijs onderwijsvernieuwing

Burgerschap op school

Scholen doen aan burgerschapsonderwijs en vinden dit ook belangrijk. Dit concludeert de inspectie van het onderwijs. De effectiviteit is moeilijk te onderzoeken. Uit het inspectierapport blijkt dat er wel aan de burgerschapsopdracht wordt voldaan maar dat scholen niet precies weten te duiden hoe ze dit invullen. In het kader van curriculum 2032, is er een visiedocument ontwikkeld die aangeeft hoe het burgerschapsonderwijs er in de toekomst uit moet komen te zien. Het zette ons aan het denken. Wat is burgerschap? Wat is het doel van burgerschapsonderwijs en hoe kan dit worden ingevuld? Ten eerste. Wat een verschrikkelijk woord; burgerschap. Maar...

Lees verder →


100 % mooi werk van Ikea

beeldvorming diversiteit filmpje gender IKEA impliciet reclame

100 % mooi werk van Ikea

We delen graag met jullie het nieuwste reclame spotje van Ikea! Hier wordt een mooi voorbeeld gegeven hoe homoseksualiteit én diversiteit binnen gezinssamenstellingen volledig is genormaliseerd. Ikea laat zien hoe de wereld van marketing kan bijdragen aan een wereld waarin er respect is voor iedereen. In de ideale wereld is deze tekst bij dit reclame spotje natuurlijk helemaal niet meer nodig, maar voor nu: mooi werk! Bekijk de video hier.

Lees verder →


Genderneutraal - een onverteerbaar woord?

gender genderneutraal genderrollen HEMA campagne identiteit

Genderneutraal - een onverteerbaar woord?

Het woordje ‘neutraal' in het begrip genderneutraliteit veroorzaakt enige irritaties. Het doet namelijk vermoeden dat verschillen tussen jongens en meisjes er niet mogen zijn.

Echter, dat is niet wat ermee wordt bedoeld. Gender gaat over sociale en culturele afspraken hoe mannen en vrouwen zich behoren te gedragen. Dit verschilt dan ook per cultuur.

Lees verder →


De Hornbach slaat tegen gender-specifieke rollen

filmpje gender genderrollen genderspecifiek reclame stereotypen

De Hornbach slaat tegen gender-specifieke rollen

De Hornbach heeft een nieuwe reclamespot. Naast de altijd stoere mannen die we eerder in de reclames voorij zagen komen, is er nu een vrouw aan zet. Terwijl ze een muur afbreekt, breekt ze met genderstereotype rollen. Bekijk hier de video.

Lees verder →


Terugluisteren - gender specifieke taal

gender gender en taal genderneutraal radiofragment taal

Terugluisteren - gender specifieke taal

Radio 1 Het Taaldebat Dit debat gaat in op genderneutrale taal. Aanleiding is de verandering bij de NS: 'Beste reiziger'. Wat vinden we daar eigenlijk van? Luister het hier terug. 

Lees verder →