Lou op weg naar school

 

Voor de eerste keer op schoolreis. Een super spannend moment.

Het boekje gaat over de weg naar school. Lou komt samen met zijn vader vanalles tegen onderweg. Heel herkenbaar voor kinderen; een vuilniswagen, een brandweer, politieagenten. Onderweg vertelt papa dat Lou goed moet uitkijken. Het boekje gaat in op het thema verkeer.

De tweede laag in dit boek gaat over diversiteit. Verschillende gezinssamenstellingen, een vuilnisman en een vuilnisvrouw, iemand met een visuele beperking, een stratenmaker en een stratenmaakster, ze zijn deel van de wereld van Lou. De personages in het boek hebben ook veel uiterlijke verschillen; mensen met een bril, een fysieke beperking een hoofddoek of een piercing. Door de kenmerken niet uit te vergroten; Lou heeft twee papa’s maar dit wordt niet benoemd, wordt het als onderdeel van het verhaal ervaren. Het is vanzelfsprekend. Kinderen nemen het aan, zoals zij de wereld om hen heen ook accepteren zoals deze is.

Uiteraard kan de voorlezer wel op vragen in gaan, maar deze vragen komen dan van de kinderen zelf. Achterin het boek vinden we afbeeldingen, spelletjes, plaatjes met emoties, het zijn handvatten om gesprekje aan te gaan met kinderen over wat hen opvalt.

Het boek is geschikt voor peuters en kleuters.